VRAJI

Sfantul Valentin-ziua indragostitilor

Exista multe opiniii cu privire la ziua de Sfantul Valentin.Unele considera ca numele vine de la Sf. Valentin, un roman care a fost martirizat pe motiv ca a refuzat sa renunte la religia crestina. Legenda spune ca acesta ar fi lasat un mesaj de adio fetei temnicerului, care l-a pazit, si care devenise prietena lui, semnandu-se pe biletel- Din partea Valentinului tau.

Ziua de Sfantul Valentin a inceput sa fie sarbatorita inca de pe vremea Imperiului Roman. Ziua de 14 februarie, reprezenta in Roma antica, ziua in care era sarbatorita zeita Juno ( Hera la greci), regina zeilor si zeitelor romanilor, sotia lui Jupiter ( Zeus la greci). Juno era la romani cunoscuta si ca zeita femeilor si a casatoriei. Ziua urmatoare, 15 februarie, era ziua cand incepea Sarbatoare Lupercaliei.
Unul din obiceiurile acestei sarbatori era acela al tragerii la sorti a numelor. In ajunul sarbatorii, numele tinerelor fete erau scrise pe bucati de hartie si bagate in borcane. Fiecare baiat trebuia sa extraga un biletel, dintr-un borcan ales la intamplare urmand sa fie partenerul, pe toata durata festivalului, al fetei al carei nume era scris pe biletelul extras.De cele ma multe ori cei doi se indragosteau si mai apoi se casatoreau.

Sub domnia imparatului Claudius al II-lea, Roma a fost implicata in multe campanii, nu foarte populare in randul romanilor, ca urmare multi barbati refuzau sa se inroleze in legiuni si sa plece la lupta. Imparatul a considerat ca refuzul romanilor de a-i sustine campaniile se datora atasamentului acestora fata de iubite si familie, prin urmare imparatul numit si Claudius cel Crud a interzis oficierea casatoriilor si a logodnelor.

Sfantul Valentin era in acea perioada preot la Roma. Acesta i-a ajutat pe martirii crestini si a oficiat in secret casatorii, motiv pentru care a fost arestat si condamnat la moarte prin bataie, urmand sa i se taie mai apoi si capul.
Aceasta este istoria Sfantului Valentin care a devenit ulterior patronul indragostitilor din lumea intreaga.
Sarbatoarea a fost la inceput foarte populara in America, dar cu trecerea timpului s-a extins in intreaga lume, tuturor le place sa sarbatoreasca iubirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu