VRAJI

O biografie cu...lipsuri!

Michel de Nostredame s-a nascut in ziua de 14 decembrie 1503, in localitatea Salon de Provence, in sudul Frantei (la 25 de km de St. Remy).

Tatal sau a observat de timpuriu talentele iesite din comun ale fiului sau: printre acestea se numara o memorie fenomenala. Inca de mic, Michel putea reproduce texte imense dupa o singura lectura.

La 15 ani, ceilalti baieti din Salon ii spuneau "astrologul", datorita pasiunii sale pentru cercetarea astrelor. In 1519, pentru a-si continua studiile, pleaca in Avignon.

Familia de Nostredame era bogata: unchiul din Avignon a putut cu usurinta sa-l intretina pe Michel la Facultatea de Arte Frumoase, unde a studiat gramatica, retorica, logica, matematica, astronomia si muzica.Atrcut examenul de maturitate cu brio, la 18 ani si a inceput sa studieze medicina.

In 1520, o epidemie de ciuma face ravagii in Avignon, iar Nostradamus se refugiaza in Pirinei. Anul 1529 il gaseste in Montpellier, unde era student medicinist.Printre materiile aprofundate, la Universitatea din Montpellier se numara anatomia si fiziologia, farmacologia, dar si botanica, limbile clasice (printre care si greaca) si filosofia.Tot acolo are primele contacte cu o cultura neeuropeana, cea araba, texte stiintifice si literare arabe existand in acest oras apropiat de Spania.

Dupa aceste studii, calatoriile il vor mai aduce in Agen, Narbone si Bordeaux, unde incepe sa practice medicina, dar interesul pentru aceasta stiinta incepe sa paleasca in fata altor interese, printre care se numara si astrologia.Revenit la Montpellier, face cunostinta celebrului scriitot francez Francois Rabelais, creatorul nu mai putin celebrilor Gargantua si Pantagruel.Infuenta acestuia asupra tanarului medic a fost foarte mare; printre altele, la initiativa lui Rabelais, Nostradamus a intrat in secta catharilor, foarte influentata in Provence.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu