Misterioasele tablite de sub Templul lui Solomon

La sarbatoarea Craciunului anului 1117, viitorii cavaleri Templieri au hotarat sa se organizeze pentru a putea asigura protectia pelerinilor crestini ce soseau la Ierusalim, deseori atacati de musulmani.La originea acestul gest se afla doar credinta. Pe acea vreme, nucleul celor noua cavaleri nu beneficia de protetia vreunei armate si nici nu avea resurse banesti extraordinare. In primavara anului urmator, ei s-au prezentat in fata regelui Ierusalimului, Balduin I si a patriarhilor. Au fost laudati si li s-a permis sa-si stabileasca tabara pe locul unde odinioara se afla Templul lui Solomon. Si fiindca, imediat dupa instalarea in nou cartier general, li s-a dat numele de cavaleri "templieri", si-au asumat denumirea, transformand-o in "Adevaratii frati ai Templului lui Isus", prin care "templu" intelegeau "templul interior al sufletului".

Istoria templierilor ar fi fost cu siguranta cu totul alta si foarte probabil s-ar fi desfasurat fara nici o semnificatie deosebita, daca in ruinele templului nu s-ar fi facut o descoperire de cea mai mare importanta, despre semnificatia careia cavalerii nu stiau mare lucru la inceput: facand sapaturi la fundatiile vechiului templu al lui Solomon, au gasit o serie de tablite de lut cu inscriptii in ebraica care au schimbat radical istoria ordinului, de indata ce continutul lor a fost cunoscut.

Tablitele i-au fost date invatatului Etienne Harding, care s-a ocupat de traducerea lor. Ce anume contineau? Printre altele, rapoartele unor spioni trimisi de Sinodul Israelit sa-l urmareasca pe Isus, pentru a observa blasfemiile sale fata de Dumnezeul evreilor. Ceea ce scria acolo, contrazicea toate invataturile Bisericii privind legatura stransa dintre Vechiul Testament si mesajul lui Christos; astfel, potrivit tablitelor, Isus, l-ar fi considerat pe Yahve, Dumnezeul evreilor, Satana, si i-ar fi acuzat pe conationalii sai ca se inchina Diavolului. Urme ale acestor idei, se regasesc in Evanghelii ("Voi il aveti pe Diavol ca tata!" - Ioan, 8, 44). In acest fel, Templierii au ajuns sa-si dea seama ca in masura invataturile lui Christos fusesera "imblanzite" chiar denaturate.

In fata aceste revelatii dureroase, nucleul Templierilor si-a pus intrebarea daca ceilalti cavaleri vor suporta durerosul adevar ca Yahve, Dumnezeu, Tatal, nu a fost altceva decat Diavolul. Din aceasta teama fata de dureroasele dezvaluiri s-au nascut legamintele de credinta care-i legau pe cavaleri de ordin. Studiind textele biblice si avand acces la tablitele de lut, ei au aflat ca numele Dumnezeului evreilor era Yahve, sau, atentie "El Shaddai". El Shaddai este Sheitan, unul dintre numele Ingerului Decazut, Diavolul in persoana!

Inca din 1128, Templierii de rand inalt cunosteau textele descoperite sub Templu si isi asumasera misiunea de a pastra adevarul despre Isus. Era vointa cavalerilor de a redescoperi adevarata invatatura a Mantuitorului, diferita de versiunea pe care o stiau inainte de descoperirea tablitelor. Bineinteles ca aceasta misiune nu putea fi decat secreta. Pe parcursul anilor, ordinul a capatat functii din ce in ce mai mult axate pe domeniul militar si secretul a ramas o preocupare a elitei ordinului.

Contactul Templierilor cu lumea islamica a dat un nou imbold cercetarilor. Niste scrisori ale imamului Ali Ibn Abu Thalib au cazut in mana Templierilor, in timpul unei expeditii impotriva Damascului; multe dintre ele contineau referiri la o imensa falsificare a Coranului, comparata de imam cu falsificarea invataturilor lui Hristos.Aceste texte au ajuns in sudul Frantei, in Provence, zona sub influenta templiera, redesteptand gandul ca adevarul despre Isus trebuie redescoperit. Templierii din Provence au redactat chiar un document secret care, dupa toate probabilitatile, asocia secta catharilor cercetarilor pe care le intreprindeau. Din acest motiv, nu trebuie sa ne miram de faptul ca Templierii au refuzat sa participe la cruciada impotriva catharilor eretici din puctul de vedere al Bisericii Catolice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu