VRAJI

CEAIURI

1. CEAI DE CIUBOTICA CUCULUI
se prepară ca mai sus. Este recomandat împotriva insomniei, în tulburările nervoase, are efecte linistitoare asupra inimii si a nervilor, are efect depurativ, elimină substantele toxice, calmează migrena, cefaleea, elimină calculii vezicii urinare. Se beau 2-3 cesti pe zi.
2. CEAI DE COADA CALULUI
1 lingurită cu vârf de plantă la 1 litru de apă clocotită, se opăreste, se lasă să stea putin să se infuzeze, se strecoară si se beau câte 2-3 cesti pe zi, căldut, cu înghitituri mici. Este recomandat în dureri reumatismale, artrite si nevralgii, hemoragii si vărsături cu sânge, în cazul răcelilor vezicale, a durerilor spastice, ajută în retentiile de apă în pericard, în pleură sau în tulburările renale de după scarlatină si alte boli infectioase grele cu dereglări în eliminarea apei.
Se mai foloseste în eruptii de piele însotite cu mâncărimi. Coada calului amestecată cu sunătoare, opărită si consumată 1-2 cesti pe zi, în timp ce seara se consumă hrană solidă, ajută în incontinenta urinară. Se recomandă gargara de coada calului în amigdalite, inflamatii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sângerări ale gingiilor, gingivite, fistule si polipi în cerul gurii si gât, în tumori maligne, acestea din urmă putând fi stopate.
3. CEAI DE CRETISOARĂ
-se face o infuzie din 1 lingurită cu vârf de plantă la 1 l apă clocotită. Se beau 2-3 cesti pe zi si este indicat în febra pricinuită de răni purulente, leziuni, abcese neglijate, în urma extractiilor dentare, îndepărtează slăbiciunile musculare (adinomiile, miopatiile) si articulare, ajută în anemii, în leziunile postnatale, în relaxarea organelor pelviene la femeile care au avut nasteri grele sau predispozitia spre avort (pentru fixarea sarcinii) si fortifierea fibrelor uterine în toate bolile de femei.
În asociere cu traista ciobanului se foloseste în histeroptoză (prolaps uterin) si hernii inghinale. În aceste cazuri se beau 4 cesti pe zi. În obezitate se beau 2-3 căni de ceai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu